Διοργάνωση δράσεων εκπαιδευτικής ρομποτικής στα πλαίσια του έργου ΒluAct TN Second Wave

Ο Δήμος Πειραιά αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Blue Act,  το οποίο βασίζεται στη Γαλάζια Οικονομία και στοχεύει στη Γαλάζια Ανάπτυξη, υλοποίησε ένα πρωτοποριακό πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 7 Δημόσια Δημοτικά Σχολεία και σε 7 Γυμνάσια της πόλης. 
Στην πρώτη φάση της υλοποίησης του προγράμματος επιμορφώθηκαν 42 εκπαιδευτικοί στη μεθοδολογία διδασκαλίας της Γαλάζιας Οικονομίας, σε μεθόδους ορισμού και ανάλυσης προβλημάτων, καταγραφής ιδεών και επιλογής λύσεων, στην γλώσσα προγραμματισμού Scratch, σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης  και στη χρήση εξοπλισμού ρομποτικής.

​Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1279 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πειραιά εξόπλισε τα 14 σχολεία που συμμετέχουν με 140 πλήρη σετ εκπαιδευτικής ρομποτικής, για να μπορούν οι μαθητές να προχωρήσουν στη δημιουργία πραγματικών τεχνολογικών λύσεων συνδυάζοντας Μηχανική και Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η καλλιέργεια της ψηφιοποίησης διαδικασιών και υπηρεσιών, οι αυτοματισμοί σε οικιακό και βιομηχανικό επίπεδο και η τεχνολογική ανάπτυξη με το βλέμμα στην κατάκτηση του σύμπαντος και παράλληλα ο εμπλουτισμός με προσεγγίσεις και εργαλεία της καλλιέργεια όλων των απαραίτητων δεξιοτήτων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της εποχής μας χρειάζονται τέτοια πλαίσια για να αναπτύξουν - πέρα από τις γνώσεις τους - την κριτική τους ικανότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλήματος, τη δημιουργικότητά τους, δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, επιμονή, πρωτοβουλία, καινοτομία, ηγεσία, προσαρμοστικότητα και κυρίως η βιωματική διάπλαση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών του αύριο.
 
Η εκπαιδευτική αυτή δράση υλοποιείται εντός σχολικού ωραρίου, στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, επομένως αξιοποιεί εβδομαδιαίως τις ώρες που προβλέπονται από το ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε σχολείου χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση των εκπαιδευτικών (ΤΠΕ, Τεχνολογία, Πληροφορική, Εργαστήρια Δεξιοτήτων).
  
Στη δεύτερη φάση οι εκπαιδευτικοί και οι τάξεις που συμμετέχουν έλαβαν:

  • αναλυτική μεθοδολογία πάνω στη μέθοδο πρότζεκτ με έμφαση στη διαδικασία του μηχανικού σχεδιασμού (engineering design process)

  • ενδεικτικά σχέδια μαθημάτων με τη μορφή ολοκληρωμένου κύκλου εργαστηρίων, όπως προβλέπεται για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

  • σύνδεση των σχεδίων μαθημάτων με τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών ανά γνωστικό αντικείμενο που καλύπτεται

  • σύνδεση των σχεδίων μαθημάτων με τις δεξιότητες του 21ου αιώνα

  • εκπαιδευτικό υλικό / σημειώσεις για τους μαθητές

  • φύλλα αξιολόγησης για κάθε εργαστήριο και κύκλο εργαστηρίων, όπως προβλέπεται για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

  • προτάσεις χρήσης του εξοπλισμού σε συνδυασμό με άλλες διδακτικές ενότητες

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2022 - 2023, οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστήριξη στον σχεδιασμό των εργαστηρίων, σε περίπτωση που επιθυμούν να αναπτύξουν κάποιο θέμα που θα επιλέξουν με τα παιδιά και δεν θα εμπίπτει στα ενδεικτικά σχέδια μαθημάτων, καθώς και στην υλοποίηση είτε των ενδεικτικών είτε των δικών τους σχεδίων μαθημάτων. Η υποστήριξη περιλαμβάνει εκτός από την αρχική εκπαίδευση, εξ αποστάσεως και δια ζώσης συναντήσεις για την επίλυση προβλημάτων και την επισκόπηση των επόμενων βημάτων σε χώρο και χρόνο που θα οριστεί κατά την έναρξη του προγράμματος.

Η παρουσίαση των καινοτόμων λύσεων που αναπτύχθηκαν από τις σχολικές ομάδες στα πλαίσια του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαΐου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τις Ημέρες Θάλασσας.

Previous
Previous

Χιλιάδες παιδιά συμμετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δήμου Πειραιά στο ΣΕΦ στις «Ημέρες Θάλασσας 2023»

Next
Next

Συγχαρητήρια  mellon kids! Challenge Solution Award στο 2023 SUPERPOWERED World Festival!