Χιλιάδες παιδιά συμμετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δήμου Πειραιά στο ΣΕΦ στις «Ημέρες Θάλασσας 2023»

​Με μεγάλη επιτυχία διοργανώσαμε και φέτος το Φεστιβάλ Ρομποτικής Δήμου Πειραιά την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στο Περιστύλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 2000 μαθητές από τον Πειραιά αλλά και από όλη την Αττική!
Μετά την εξαιρετική διεξαγωγής του φεστιβάλ το 2022 ως οργανισμός θέσαμε στόχο το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να αναπτυχθεί όσο περισσότερο μπορούμε. Και τα καταφέραμε!
Το μήνυμα του φετινού φεστιβάλ ήταν:

Η γνώση και η ανακάλυψη είναι γιορτή!

Στο Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε το FLL Discover & Explore Πειραιά με 88 ομάδες και πάνω από 485 μαθητές ηλικίας 4 – 10 χρονών

To FIRST® LEGO League Discover είναι μια εισαγωγή στον παιγνιώδη κόσμο του STEM. Παιδιά ηλικίας 4-6 ετών συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι γνώσης, εξερευνούν και προβληματίζονται με την χρήση πραγματικών καταστάσεων. Το πρόγραμμα, θέτει ως πρόκληση ένα θέμα του πραγματικού κόσμου, που τα παιδιά θα ερευνήσουν και θα δημιουργήσουν καινοτόμες και πρωτότυπες λύσεις.

​Το FIRST® LEGO® League Explore επικεντρώνεται στην οικοδόμηση του ενδιαφέροντος για την επιστήμη και την τεχνολογία σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να κεντρίσει την περιέργεια των μικρών παιδιών και να την κατευθύνει προς την ανακάλυψη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον κόσμο γύρω τους. Τα μέλη της ομάδας εργάζονται με εκπαιδευτικά πακέτα της LEGO Education και εστιάζουν σε ένα θέμα προς διερεύνηση, ώστε να οικοδομήσουν τις ιδέες τους και να τις παρουσιάσουν.

​Συμμετείχαν και οι ομάδες του mellonlab FLL Challenge & FTC για να εμπνεύσουν τους μικρότερους μαθητές και να τους κάνουν να κατανοήσουν ότι ανήκουν στην Παγκόσμια Κοινότητα της FIRST!

 

Το FLL Discover & Explore Πειραιά είναι συνδιοργάνωση του mellonlab, του Δήμου Πειραιά, του InterTech Περάματος και της Eduact.

Παρουσίαση Project από τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δήμου Πειραιά στο πλαίσιο του έργου ΒluAct (provisional) TN Second Wave στο Φεστιβάλ Ρομποτικής Δήμου Πειραιά 2023.

Οι μαθητές επτά Δημοτικών σχολείων και επτά Γυμνασίων του Δήμου Πειραιά παρουσίασαν πρωτοποριακές ιδέες και λύσεις σε θέματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες πόλεις – λιμάνια σε σημαντικούς τομείς όπως η καθαριότητα, το περιβάλλον, το κυκλοφοριακό, το πράσινο, τη λειτουργία του λιμανιού, την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των τουριστών αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας και της κληρονομιάς του Πειραιά χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και  τον εξοπλισμό που τους έδωσε ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο  του  ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος ρομποτικής Blue Act.

To mellonlab ανέλαβε την εκπαίδευση των διδασκόντων που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την υποστήριξη στο έργο τους καθ’ όλη τη σχολική χρονιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος  παρακολούθησε τις δραστηριότητες των παιδιών και συνομίλησε μαζί τους,  σε δήλωσή του, τόνισε :
«Περισσότερα από 2.000 παιδιά από 4 έως 10 ετών συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μια εξαιρετική εκδήλωση στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας. Η ρομποτική βάζει τα παιδιά στη νέα εποχή,  σχετικά με το πως   μπορούμε  αξιοποιώντας την τεχνολογία, να λύνουμε προβλήματα στην πόλη μας.  Συγχαρητήρια σε όλους, στη διοργάνωση, στα παιδιά και κυρίως στους γονείς που ωθούν τα παιδιά σε τόσο δημιουργικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες».

H Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Αντωνάκου σε δήλωσή της συνεχάρη τους μαθητές για τις πρωτοποριακές τους ιδέες, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό που με ομαδικό πνεύμα και αξιοποιώντας την   τεχνολογία τα παιδιά εντοπίζουν προβλήματα της πόλης, βρίσκοντας καινοτόμες λύσεις. «Οι Ημέρες Θάλασσας του Δήμου Πειραιά περιλαμβάνουν σημαντικές δράσεις,  στις οποίες είναι χαρά μας να παρευρισκόμαστε και να στηρίζουμε», σημείωσε η κα Αντωνάκου.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, στον χαιρετισμό του, τόνισε: «Στο 2ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής  Ρομποτικής συμμετέχουν 88 μαθητικές ομάδες  από όλη την Αττική και τα 14 δημόσια σχολεία  του Πειραιά, στα οποία υλοποιούμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν να κάνουν με το πως η πόλη μας μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο βιώσιμη, προσανατολισμένη στα θέματα της γαλάζιας οικονομίας και της γαλάζιας ανάπτυξης.  

Τα projects των μαθητών ξεχωρίζουν γιατί δημιουργήθηκαν μέσα από την συνεργασία μεταξύ τους,  την ομαδικότητα, με την μεθοδολογία που ακολούθησαν για να εντοπίσουν τα προβλήματα και να βρουν καινοτόμες λύσεις. Αυτές είναι οι δεξιότητες και οι  γνώσεις που  πρέπει να προσφέρει στους μαθητές το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Η Πρόεδρος του Σ.Ε.Φ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, δήλωσε: «Το 2ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας 2023 στο περιστύλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπου οι  συμμετέχοντες και επισκέπτες είχαν τη χαρά να γνωρίσουν μαθητικές ομάδες από σχολεία του Πειραιά, ήρθαν σε επαφή με νέες τεχνολογίες και ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες δράσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Συγχαρητήρια στον Δήμο Πειραιά για την άρτια διοργάνωση των "Ημερών Θάλασσας 2023". Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παραμένει πάντα δίπλα στα μεγάλα γεγονότα της πόλης».

Στο φεστιβάλ παρευρέθηκαν :

  • ο Βουλευτής της Περιφέρειας Νοτίου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Κυρανάκης,

  • ο Βουλευτής Νικόλαος Βλαχάκος,

  • ο Βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων Νικόλαος Π. Μανωλάκος,

  • η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου,

  • ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης,

  • η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάννα Ζαρακέλη,

  • ο Αντιδήµαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης Καρύδης Δηµήτριος,

  • ο Αντιδήµαρχος Δόµησης & ΓΣΠ και Αρχιτεκτονικού & ΛΤΕ Αράπης Δηµήτριος,

  • η Αντιδήµαρχος Δηµόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Μπουρδάκου Κυριακή,

  • ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μοραντζής Αντώνιος,

  • η Πρόεδρος Σ.Ε.Φ Χριστίνα Τσιλιγκίρη,

  • ο Πρόεδρος Β’ Δημοτικής Κοινότητας Αλέξανδρος Νανόπουλος,

  • από την Α’ Βάθμια Επιτροπή ο Χρήστος Μακρής

  • ο Πρόεδρος του ΒΕΠ Γιώργος Παπαμανώλης Ντόζας

που έκαναν απονομή βραβείων σε όλους τους συμμετέχοντες.

Δημοσιεύματα:

Previous
Previous

8ος Διαγωνισμός Καινοτομίας BlueGrowthPiraeus

Next
Next

Διοργάνωση δράσεων εκπαιδευτικής ρομποτικής στα πλαίσια του έργου ΒluAct TN Second Wave