Ανακαλύπτοντας Εξωπλανήτες!

Έχετε σκεφτεί πως θα ήταν να δώσετε όνομα σε έναν από τους προσφάτως ανακαλυφθέντες εξωπλανήτες που θα παρατηρηθούν από το James Webb Space Telescope (JWST);
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) δίνει αυτή την ευκαιρία και δεν θα μπορούσαμε να μην φτιάξουμε μια ομαδάρα που θα προσπαθήσει να πετύχει το μοναδικό επίτευγμα να ονοματοδοτήσει δηλαδή έναν από τους  20 εξωπλανήτες (δηλαδή πλανήτες άλλων ηλιακών συστημάτων)!
Τα καλύτερο όνομα για κάθε χώρα θα προωθηθεί στην IAU για την τελική επιλογή. Άρα, αυτό που θα κάνουμε είναι να προτείνουμε 2 ονόματα, ένα για τον εξωπλανήτη που θα έχουμε επιλέξει και έναν για το άστρο του (τον αντίστοιχο ήλιο).
Τα ονόματα αυτά θα τα προτείνουν οι μαθητές/τριες των σχολείων που θα συμμετέχουν στις δράσεις! Στόχος είναι να εμπλακεί η εκπαιδευτική κοινότητα με τον μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο δυνατό τρόπο. Τα ονόματα που θα έχουν συγκεντρωθεί θα τεθούν προς ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της τελικής εκδήλωσης.
Η Εκδήλωση Εκλαΐκευσης της επιστήμης της Αστρονομίας θα λάβει χώρα την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022 και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες αλλά και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται. Στην εκδήλωση θα έχουμε την τιμή να κάνουν ομιλίες η Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, Πλανητική Γεωλόγος στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και συνεργάτιδα των NASA και ESA, ο Ομοτ. Καθηγητής Αστροφυσικής Παναγιώτης Νιάρχος, η Δρ Ολυμπία Κυριόπουλος, Ιδρύτρια και CEO του OLYMPIASPACE και ο Αδριανός Γολέμης, Ιατρός, φιναλίστ για την επιλογή αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Στο δεύτερο μέρος θα γίνουν ολιγόλεπτες παρουσιάσεις από σχολεία που τρέχουν διαστημικά πρότζεκτ. Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει ψηφοφορία από τα επικρατέστερα ονόματα τα οποία θα έχουν διαλέξει οι μαθητές των εμπλεκόμενων σχολείων. Καθ'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει διάδραση με το κοινό ενώ θα υπάρχουν και ... διαστημικές γωνιές όπου τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν περισσότερα για την παρατήρηση της Γης, για την αστροπαρατήρηση και τις ουρανογραφίες και για την διαστημική ρομποτική!

Στην ομάδα μας θα συμμετέχουν 18 σχολεία, 9 εντός Αττικής (Ζάννειο Λύκειο Πειραιά, 73ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, 10ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Παιανίας Αττικής, Δημοτικό Σχολείο Καπανδριτίου Αττικής, 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας Αττικής, 4ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας), 6 εκτός Αττικής (3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, Δημοτικό Σχολείο Πλατέως Ημαθίας, 73o Δημοτικό Σχολείο Μακρύγιαλου Πιερίας, 47ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ) και 3 σχολεία της Ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία (Σχολείο Δερβιτσάνης, Ομογενειακός Δήμος Δρόπολης, Σχολείο Λιβαδειάς, Ομογενειακός Δήμος Φοινίκης, Σχολείο Όμηρος Χειμάρρας).
Τις δράσεις στηρίζει ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής mellonLAB και ο οργανισμός OLYMPIASPACE.
Στην σύμπραξη αυτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν ερασιτέχνες Αστρονόμοι όπως η Ξανθίππη Κοντογιάννη με την Πρωτοβουλία Astrotheasis αλλά και επαγγελματίες στον χώρο του Διαστήματος όπως ο Αδριανός Γολέμης, Ιατρός αποστολών Ευρωπαίων αστροναυτών καθώς επίσης και διακεκριμένοι αστροφυσικοί, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες!
Από μια τέτοια δράση δεν θα μπορούσε να λείπει η πιο διαστημική πρωτοβουλία του ελληνικού διαδικτύου, η Σελίδα "το Διάστημα είναι πολύ Κουλ". Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο Facebook και πλέον έχει ιστοσελίδα και λογαριασμό στο Ίνσταγκραμ. "Το Διάστημα είναι πολύ Κουλ" θα είναι ο χορηγός επικοινωνίας της πρωτοβουλίας μας την οποία θα προμοτάρει στα … πέρατα του Διαστήματος!

Δημοσιεύματα
https://www.youtube.com/watch?v=x3jFZh6LN9k
https://www.goneis36-pireas.gr/?p=7165
https://blogs.sch.gr/dimakryg/archives/564
https://www.kanaliena.gr/anakalyptontas-exoplanites-stin-ionideio-scholi-peiraia/
https://www.kathimerini.gr/society/562163281/eikosi-exoplanites-psachnoyn-nono/
https://www.makthes.gr/mytikas-kai-laurus-mathites-vaftizoyn-planitiko-systima-poy-tha-parakoloythisei-to-tileskopio-james-webb-617338
https://www.ofa.gr/nameexoworlds-2022-2/
https://frapress.gr/2022/12/mytikas-kai-laurus-mathites-epilegoyn-onomata-gia-ena-apo-ta-nea-planitika-systimata/

Previous
Previous

Συνεργασία του mellonLAB με την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα και το Ελληνικό Γενικό Προξενείο