Ρομποτική και προγραμματισμός για τα παιδιά της Καρπάθου!

Μια σπουδαία, σημαντική και ξεχωριστή ευκαιρία για τα παιδιά της Καρπάθου, που θα έχει και συνέχεια, έδωσε ο εκπαιδευτικός Οργανισμός «Το MellonLAB» σε 5 μαθητές του νησιού μας, θέλοντας να συνεισφέρει στο «Θερινό Σχολείο», που λειτουργεί για 6η συνεχή χρονιά στις Πυλές Καρπάθου.
Συγκεκριμένα, η Εταιρεία «mellonLAB» (www.mellonlab.gr), σε συνεργασία με τον οργανισμό meet and code στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα προσέφερε αυτές τις μέρες, σε 5 μαθητές του νησιού μας, δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και μαθήματα προγραμματισμού και ρομποτικής.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία με την καθοδήγηση του Διδάκτορος κ. Αναστάσιου Κόλλια να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν την γλώσσα προγραμματισμού scratch και το μικροεπεξεργαστή BBC micro:bit μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, αλλά και να μάθουν βασικές έννοιες μηχανικής, χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό πακέτο LEGO® Education BricQ Essential.
Η κα Πόλα Μισθού εισήγαγε τους νέους μας στον κόσμο της γλώσσας προγραμματισμού Python και τους μίλησε για τις δυνατότητες που έχουν και τη σημασία εκμάθησης προγραμματισμού.
Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.

Το mellonLAB είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση των νέων με στόχο τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε όλοι οι νέοι να έχουν πρόσβαση στην εκμάθηση προγραμματισμού και ρομποτικής ανεξαρτήτως επιπέδου. Για το λόγο αυτό έχουν εκπονηθεί προγράμματα που γίνονται εξ αποστάσεως και δεν απαιτούν εξοπλισμό, παρά μόνο έναν υπολογιστή και internet.
Στόχος του Meet and Code είναι η εισαγωγή παιδιών και νέων μεταξύ 8 και 24 ετών στην τεχνολογία και τον προγραμματισμό. Οι εκδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί για να δείξουν στους νέους πόσο διασκεδαστικός μπορεί να είναι ο προγραμματισμός και πώς μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη της καινοτομίας. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς λειτουργεί η τεχνολογία και πώς η επιστήμη των υπολογιστών επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Εξερευνώντας ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών, ψηφιακών θεμάτων και δημιουργικού προγραμματισμού, θα ενθαρρυνθούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για την ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία του αύριο. Οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αξιολογούνται και πιστοποιούνται από ανεξάρτητους εξειδικευμένους φορείς πριν την έναρξη της όποιας συνεργασίας με τον οργανισμό.
Η Εβδομάδα Κώδικα της ΕΕ είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει να φέρει τον προγραμματισμό και την ψηφιακή παιδεία σε όλους με διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο. Είναι ένα κίνημα που γιορτάζει τη δημιουργικότητα, την επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία μέσω προγραμματισμού και άλλων τεχνολογικών δραστηριοτήτων. Ξεκίνησε το 2013 από τους Νέους Συμβούλους για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την Εβδομάδα Κώδικα της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για μια ψηφιακή ενιαία αγορά. Στο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση, η Επιτροπή ενθαρρύνει ιδιαίτερα τα σχολεία να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Ο στόχος είναι να βοηθήσουν περισσότερους νέους να κατακτήσουν τα βασικά του προγραμματισμού και της υπολογιστικής σκέψης.

Εκφράζουμε τις πολλές μας ευχαριστίες στην «mellonLAB», τον κ.Χρήστο Δράκο, τον Διδἀκτορα Αναστάσιο Κόλλια, την κ. Πόλα Μισθού, την κ.Χρυσούλα Κονιάκου, τους γονείς και φυσικά στα παιδιά, που ασφαλώς έναν νέο δρόμο είδαν ν’ ανοίγεται στη ζωή και τη μόρφωσή τους.
​Επιθυμία μας είναι να έχουν και συνέχεια αυτά τα μαθήματα, σε όποιον μαθητή από την Κάρπαθο ή την Κάσο ενδιαφέρεται (με ειδικές τιμές), αλλά και να γίνουν προσεγγίσεις στους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εκπαιδευθούν και να καταρτισθούν σε ειδικά προγράμματα σπουδών και σχεδίων εργασίας.

π.Καλλίνικος Μαυρολέων

Πηγές:

Previous
Previous

3 Μετάλλια για την Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FGC 2021