Διεθνής Συμμετοχή του MellonLab στο Συμπόσιο του Boston College | Παιδαγωγική Καινοτομία στην Προσχολική Εκπαίδευση μέσω της Πληροφορικής
Το MellonLab συμμετέχει δυναμικά στο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο “A Palette of Virtues: A Humanistic Education through Computer Science”, που διοργανώνεται από το DevTech Research Group του Boston College, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος του MellonLab, Δρ. Αναστάσιος Κόλλιας, προσκλήθηκε και συμμετέχει στο υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό αυτό φόρουμ, το οποίο συγκεντρώνει ακαδημαϊκούς, ερευνητές και εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο με στόχο να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο της Πληροφορικής στην ανάπτυξη των παιδαγωγικών αρετών από την προσχολική ηλικία.
Η συμμετοχή του MellonLab εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας με το Boston College, με στόχο την ενδυνάμωση της ανθρωπιστικής διάστασης της τεχνολογικής εκπαίδευσης και την αξιοποίηση του καινοτόμου περιεχομένου του CAL Curriculum (Coding as Another Language) στα ελληνικά σχολεία.
Οι βασικοί άξονες της συνεργασίας περιλαμβάνουν:
🔹 Επιμόρφωση Ελλήνων εκπαιδευτικών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας στη μεθοδολογία και τη χρήση της εφαρμογής ScratchJr, ενός εργαλείου που έχει αναπτυχθεί ειδικά για μικρά παιδιά ώστε να εισάγονται με παιγνιώδη τρόπο στον προγραμματισμό.
🔹 Προσαρμογή του CAL Curriculum στα ελληνικά εκπαιδευτικά και πολιτισμικά δεδομένα, με στόχο την ενσωμάτωσή του στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα κατά τρόπο παιδαγωγικά ουσιαστικό και πολιτισμικά ευαίσθητο.
🔹 Συγκέντρωση και ανάλυση ερευνητικών δεδομένων από την εφαρμογή του προγράμματος σε ελληνικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ώστε να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της Πληροφορικής στην ανάπτυξη των αρετών των παιδιών (όπως η επιμονή, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση, η δημιουργικότητα κ.ά.).
Το MellonLab, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένο στη διάδοση της εκπαιδευτικής καινοτομίας, ενισχύει τον παιδαγωγικό ρόλο της τεχνολογίας στην προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση. Στόχος του είναι να αξιοποιήσει τα ψηφιακά μέσα όχι μόνο για την τεχνολογική επιμόρφωση των παιδιών, αλλά και για την καλλιέργεια ουσιαστικών ανθρωπιστικών αξιών, μέσα από διαθεματικές και δημιουργικές προσεγγίσεις.
Η συνεργασία με το DevTech Research Group και τη Δρ. Marina Bers, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον τομέα της Παιδαγωγικής Πληροφορικής, αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διεθνοποίηση της ελληνικής προσέγγισης στην προσχολική τεχνολογική εκπαίδευση και επιβεβαιώνει τη διαρκή δέσμευση του MellonLab στην επιστημονική αριστεία και τη διεθνή συνεργασία.
📎 Περισσότερες πληροφορίες για το συμπόσιο:
https://sites.bc.edu/devtech/for-educators/annual-gathering-2025